Category: Technology

Applikasi Prudential BSN Takaful Bahagian 1

Zaman sekarang ni boleh dikatakan semua orang mempunyai telepon pintar tidak kira android mahupun mac os. Bila dah ada telepon pintar ataupun tablet, kebiasaannya kita mesti suka memuat turun applikasi dari Google Play ataupun Apple Store. Tujuan utama aplikasi ini adalah untuk memudahkan urusan seharian kita. Prudential BSN Takaful juga tidak ketinggalan dan telah menghasilkan dua …

LAZADA Box of Joy Online Revolution Sales

Baru baru ini sedang leka aku membuat kerja di pejabat, Angah menghantar mesej pesanan ringkas menggunakan applikasi Whatsapp. Katanya Along ko beli apa kali ni, besar benar bungkusannya. Ibu nak buka. Dalam hati aku bermonolog “ai banyak pula duit aku tengah-tengah bulan ni nak shopping online“. Mentang-mentang baru jer dua bulan lepas aku beli SD Card …

Kad Touch n Go Buat Hal

Sudah sebulan berlalu sejak kenaikan harga parking kereta di kawasan Kuala Lumpur. Selalunya aku membayar parking dengan hanya menggunakan appsĀ JomParking. Mudah dan senang. Tak perlu turun ke bawah untuk memasukkan duit syiling ke dalam mesin parking. Hanya di hujung jari saja. Buka apps Jom Parking dan masukkan nombor plate kereta beserta kawasan parking dan tempoh parking. …

JomParking

Kebiasaannya bila lokasi tempat kerja anda di kawasan shop lot, sudah pasti anda dikehendaki membayar parking kereta anda. Jika ingkar, anda akan dikenakan kompaun oleh majlis perbandaran di kawasan tersebut. Kompaun minima boleh dikenakan sebanyak RM50 sebelum rayuan atau diskaun dan boleh menjangkau sehingga RM100 jika tidak dilunaskan dengan kadar segera. Pembayaran boleh di buat di …

Rawatan Air Bersih

Air bersih adalah salah satu elemen yang terpenting dalam kehidupan manusia. Air bersih digunakan sebagai sumber minuman utama, proses pembersihan, proses memasak dan pelbagai lagi fungsi. Tanpa air bersih manusia mudah terdedah dengan pelbagai wabak penyakit seperti E.coli. Segala urusan kehidupan juga akan tergendala. Lihat betapa pentingnya air bersih ini. Terutama semasa musibah banjir ini, kita …

Edit PDF dengan PDFescape

Korang pernah tak kadang-kadang tu dapat dokumen dalam bentuk pdf, lepas tu korang kena edit dokumen tu. Ada orang convert dahulu dari pdf ke word. Macam aku lagi suka edit jer terus dekat dokumen pdf tu. Cuma masalahnya nak edit dokumen pdf ni kena pakai adobe acrobat pro yang sudah pasti kena bayar. Nasib baiklah ada …

Google Street View

Pasti hari ini topik perbualan orang ramai tidak kira di pejabat, rumah, kedai mamak mahupun di media sosial berkisar tentangĀ instant google street view. Street view ni dah lama dah ada kat luar negara cuma dekat Malaysia ni baru jer ada. Aku pun melayari google street view dekat telefon pintar aku ni. Saja nak test power. Hanya …

iPhone 5S Gajet Impian setiap Blogger

iPhone 5S bukan sahaja gajet impian setiap blogger, tetapi adalah impian bagi semua penggemar gajet di seluruh dunia. Sepanjang aku bergelumang dalam dunia gajet ini, tak pernah lagi aku menggunakan sebarang peranti keluaran Apple. Selama dua tahun sampai sekarang aku setia dengan android. Namun jauh di lubuk hati aku ini teringin juga menggunakan iPhone 5S. Dengar …

Cara Nak Buang Komen Secara Pukal di WordPress

Lama bebenor aku tak menulis di blog ini. Blog yang ditinggalkan ni sama la juga perumpamaan dengan rumah yang lama ditinggalkan. Bila dah lama ditinggalkan mula la penuh dengan sawang, sampah-sarap, bangkai serangga dan sebagainya. Memang menyakitkan mata melihatnya. Terpaksala bertungkus lumus nak mengemas rumah tersebut. Begitu juga dengan blog. Bila dah lama tinggal tu. Mula …

GPS (Guna Pasti Sesat?) 2

Dulu lain sekarang lain. Dulu aku pinjam ayah aku punya GPS jenama Garmin sebagai alat bantuan untuk bantu aku tunjuk arah ke destinasi yang ingin ditujui. Setelah aku memiliki telefon pintar, segala-galanya menjadi pintar dan mudah. Sudah semestinya telefon pintar itu mahal harganya. Tetapi dengan tugas yang mampu dilakukan oleh telefon pintar selain telefon dan mesej, …