Category: Review

Harga Minyak RON95 Naik Lagi

Rutin harian aku hari-hari selepas sahaja bergelumang dengan jem di jalan raya dan sampai jer di rumah sudah pastilah melayan karenah Aira Zahra. Selepas selesai bersihkan diri semua, aku pun terpacak kat depan tv menonton buletin utama di tv3. Sekali keluar dekat berita pengumuman bahawa harga minyak RON95 telah naik RM0.20 bermula tengah malam 2 October …

Tunaikan Ibadah Korban Dengan eQurban

Tidak lama lagi bulan Zulhijjah akan berkunjung tiba. Pada bulan ini, umat Islam akan melakukan ibadah korban. Kampung aku juga tidak tertinggal. Selalunya setiap tahun mesti ada gotong-royong untuk menjalankan aktiviti korban ini. Pihak surat atau masjid akan buka tempahan kepada sesiapa yang berminat. Sama ada tempahan mengikut bahagian atau seekor lembu terus. Dekat kampung aku, …

Interview Pegawai Pendidikan Tinggi DH41

Setelah segala persiapan sudah disediakan akhirnya hari yang dinanti-nantikan telah tiba. Aku bangkit daripada tido awal daripada kebiasaan. Pukul 5 pagi dah terjaga. Segala dokumen yang diperlukan aku cek balik dan masukkan ke dalam beg. Baju dan seluar di gosok rapi. Kasut hitam di kiwi. Kuku di potong. Ulang kaji apa yang perlu buat kali terakhir. …

Persiapan Menghadapi Interview Pegawai Pendidikan Tinggi DH41

Sebelum menghadapi sesuatu seperti interview, akad nikah dan sebagainya persiapan adalah sangat penting supaya kita sentiasa bersedia. Walaupun pelbagai rintangan dan halangan yang datang kita dapat atasi jika telah bersedia terlebih dahulu bak kata pepatah Melayu: ‘Sediakan payung sebelum hujan’. Begitu juga dengan Interview Pegawai Pendidikan Tinggi DH41. Persiapan mental dan fizikal adalah amat penting. Antara …

Dip n Dip

Jalan-jalan cari makan kali ini akan berkunjung ker Dip n Dip di Damansara. Tema Dip n Dip ni memang berkisar kepada coklat. Dari minuman sehinggalah makanan semua ramuan asalnya ialah coklat. Kepada penggemar coklat. Dip n Dip ni memang sesuai sangat dengan citarasa anda. Bila dapat jer menu kepala den pening dibuatnya. Tak tau nak order …

Pengalaman Membeli-Belah Atas Talian Dengan Lazada

Sekarang ni aku sudah bergelar seorang ayah. Selain memerlukan penjagaan yang rapi, baby juga memerlukan keperluan yang serba serbi cukup seperti pampers, napkin, baju, seluar, stroller, baby carrier dan bermacam-macam lagi keperluan. Kadang-kadang sampai satu tahap kita nak pergi membeli barang kat pusat membeli-belah pun terasa sukar kerana baby masih kecil. Sukar untuk dibawa berjalan dan …

Pengalaman Bergelar Seorang Ayah

Dalam kehidupan ini, hidup tidak akan lengkap selagi tidak berumah tangga. Hidup akan menjadi lebih lengkap bila sudah dikurniakan zuriat. Kita akan melalui kehidupan ini dari satu fasa ke fasa yang lain. Aku telah melalui fasa semasa zaman kanak-kanak, beralih kepada zaman persekolahan (selamat menghadapi UPSR kepada adik-adik) seterusnya alam remaja sehingga berkahwin. Pada tanggal 11 …

Career Fair 2014

Esok bermulanya Career Fair 2014 dianjurkan oleh gradmalaysia, JobsCentral, doctorjob dengan postgradasia. Antara syarikat yang turut serta ialah: Maybank Proton Astro DIGI Maxis CIMB Honda FPG Oleochemicals Top Glove Toray dan banyak lagi. Cuma yang aku kecewa tak ada satu pun syarikat ‘oil and gas‘ yang turut serta. Ini yang membantutkan semangat aku nak pergi esok. …

Blogger Buat Duit Dengan Advertorial.my

Sebelum aku bercerita mengenai advertorial.my aku rasa molek jika aku ceritakan serba sedikit mengenai dunia pengiklanan. Iklan adalah satu medium yang digunakan untuk mempromosikan produk dan perkhidmatan kepada pengguna. Pada zaman moden sekarang ini pelbagai kaedah pengiklanan ada di luar sana untuk para peniaga antaranya ialah: Iklan di television Iklan di corong radio Iklan di papan …

iPhone 5S Gajet Impian setiap Blogger

iPhone 5S bukan sahaja gajet impian setiap blogger, tetapi adalah impian bagi semua penggemar gajet di seluruh dunia. Sepanjang aku bergelumang dalam dunia gajet ini, tak pernah lagi aku menggunakan sebarang peranti keluaran Apple. Selama dua tahun sampai sekarang aku setia dengan android. Namun jauh di lubuk hati aku ini teringin juga menggunakan iPhone 5S. Dengar …