Category: Health

Agen Prudential BSN Takaful Sedia Berkhidmat

Assalamualaikum dan salam sejahtera! Semoga anda dan orang tersayang sentiasa di bawah rahmat dah perlindunganNya. Sememangnya kita sentiasa bermohon kepada Allah agar sentiasa menjauhi dan memelihara kita daripada segala musibah. Namun, sebagai manusia,kita tidak dapat lari dari diuji. Firman Allah swt: Patutkah Manusia menyangka bahawa Mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: “Kami Beriman”, sedang mereka tidak …

Keselamatan Keutamaan Bersama

Baru-baru ini aku kena menghadiri kursus yang dikelolakan oleh lembaga pembangunan industri pembinaan Malaysia (CIDB). Kursus ini diwajibkan kepada pemohon Green Card. Green Card ini adalah kad akses untuk kita masuk ke tapak pembinaan untuk membuat kerja. Selain sebagai memenuhi tuntutan undang-undang, Green Card juga melindungi tuannya jika terlibat dengan kemalangan dengan memberikan perlindungan insuran. Jadi …

Gemuk is Awesome

Tension dengan pelbagai urusan menyebabkan aku mencari solusi untuk mengurangkan atau menghilangkan terus stress itu. Salah satu caranya adalah dengan membuatkan diri ini tergelak dalam kadar yang terkawal. Untuk membuatkan aku tergelak maka sudah pasti pelawak adalah insan yang paling sesuai. Aku selalu layan Maharaja Lawak Mega dan antara kumpulan kegemaran aku ialah Bocey. Baru-baru ini …

Penangan Chicken Pox Kali Ke – 2

Aku selalu tersalah sebut penyakit chicken pox (demam campak) dengan chicken chop. Mungkin lapar barang kali. Chicken pox ni sejenis penyakit kulit pada satu badan yang boleh menyebabkan gatal-gatal dan demam panas yang tak terhingga. Kalau korang tengok mesti geli geleman. Kepada sesiapa yang terkena chicken pox ni bawak la banyak bersabar anggap jer lah sebagai …

Merokok Membazirkan Wang

Semua sudah sedia maklum, British American Tobacco (BAT) Malaysia telah menaikkan harga rokok dari RM10.50 ke RM12. Kenaikan mendadak sebanyak RM1.50. Lebih memburukkan keadaan kenaikan harga rokok ini diumumkan sebelum pembentangan budget 2014. Kebarangkalian harga rokok akan naik lagi adalah sangat tinggi. Kenapa aku katakan merokok ini membazirkan wang? Cuba bayangkan jika dalam masa sebulan paling …

Jom Berhenti Merokok

Budaya merokok ini sudah sebati dengan jiwa masyarakat Malaysia. Kita dapat lihat di sekeliling kita, golongan perokok tidak mengira tua atau muda mahupun lelaki atau perempuan. Banyak faktor yang menyebabkan seseorang itu menjadi perokok sejak usia muda lagi. Faktor yang paling utama sekali ialah pengaruh rakan sebaya. Mula-mula sekadar untuk mencuba. Lama-lama menjadi kebiasaan dan tabiat. …